Milyen a jó önéletrajz?

Önéletrajzot meg lehet írni tíz perc alatt és másfél óra alatt is. Valószínűleg utóbbi lesz jobb minőségű, az összeállítás előtt át kell ugyanis tanulmányoznunk az álláskiírást, át kell gondolnunk szakmai, iskolai múltunk jelentősebb eredményeit, ami vonzóvá tehet a munkaadó előtt. Érdemes többféle cv-t is készíteni: egy általánosat, ami nem kifejezett pozícióra íródik, hanem amit állásoldalak vagy fejvadász cégek önéletrajzi adatbázisába szánunk. A többinél nézzük meg, mi az elvárás és ehhez igazítsuk a hangsúlyokat. Például ha egy hirdetésben előnyként szerepel a jó szervezőkészség, akkor a diákönkormányzatban végzett munkánkat érdemes bővebben kiemelni. Ha erős nyelvtudást kérnek, akkor egy esetleges külföldi ösztöndíj megemlítése lehet nyerő.

A cv részei

A formai elemeket viszonylag könnyű megtanulni. A Magyarországon elterjedt amerikai típusúnak hívott cv a Személyi adatok, Iskolai tanulmányok, Szakmai tapasztalat, Nyelvtudás, Számítástechnikai ismeret, Hobbi, Egyéb tevékenységet rovatok mentén szerveződik és táblázatos formátumú. Hasonló tematika alapján halad, ám a Személyes képességek rovattal bővebb az egyre népszerűbb Europass cv-formátum.

Izgalmas önéletrajzot pályakezdőként különösen nehéz írni, hiszen a karrierépítés ezen fázisában jórészt az iskolai tanulmányokat lehet csak felsorolni. Próbáljunk meg a munkaadó fejével is gondolkodni, mi az, amit ki tudunk emelni, mivel tudunk kitűnni a versenytárs pályakezdők tömegéből. Ügyeljünk arra, hogy a Személyi adatok rovatban csak a munkával összefüggő adatokat adjuk meg. Így nem kell nyilatkozni a családi állapotról, az esetleges gyermekek számáról, a szociális körülményekről, ezek ugyanis diszkriminációra adhatnak lehetőséget. Ha elérhetőségként e-mail címet adunk meg, akkor figyeljünk arra, hogy az ne legyen komolytalan (pl. macika25@freemail.hu).

Általában szoktak fotót illeszteni a cv-be, főként, ha az álláshirdetésben kérik. Arra ügyeljünk, hogy a kép szalonképes legyen. A legjobb egy mosolygós arckép. Kerülendő a privát életből való (például strandról, buliból), nem üzleti helyzetben készített fotó.

Részletezzük a szakmai gyakorlatot

A cv „szíve” a szakmai tapasztalat. Ezt az a rovat, amelyet leginkább megnéznek a cégek. Pályakezdők hátránya, hogy ide vajmi keveset tudnak írni. Ezért az ő cv-jük szíve a szakmai gyakorlat lehet. Írjuk be, melyik cégnél töltöttük, milyen feladatokat végeztünk, ezzel miben könnyítettük meg a cég munkáját. Aki fél évet egy multi kontrolling osztályán töltött, máris bizonyított, hogy sikerrel vette a munkahelyi akadályokat, időben bejárt dolgozni, látta, miként működik egy ilyen szervezet, bizonyára gyűjtött adatokat az ott dolgozó kollégák munkájához, végzett hatékonysági számításokat.

Példa rossz megfogalmazásra:

„2009 – Fél év gyakornoki munka az XY cégnél”

Hogyan lehetne jobban?

„2009. január-június Fél év gyakornoki munka az XY cégnél, Feladatok: e-mailes és telefonos kapcsolattartás az ügyfelekkel, segítség két ügyféltalálkozó megszervezésében, háttéranyagok készítése a sajtómegkeresésekhez az ügyvezető számára”

 Mitől jó egy önéletrajz?
  • Áttekinthető, jól strukturált
  • Nem túl hosszú, nem túl rövid (maximum másfél oldal)
  • Igényesen megfogalmazott (elküldés előtt olvastassuk el valakivel)
  • Az erősségek illetve a céges elvárásoknak megfelelés hangsúlyos benne
  • Ha képet illesztünk bele, az üzleties (nem strandról vagy buliból származó)
  • Kapcsolati információknál „komoly” e-mail cím (pl. nem tigris88@freemail.hu)

Forrás: www.felvi.hu